Breed Standard in Dutch

   

click here for photo

Algemene verschijning: Opvallend hoofd, bedekt met  prachtig zijdeachtig haar, met grote, intelligente ogen en een lang, laag, wezelachtig lichaam. Korte, sterke benen;waterdichte vacht.

Kenmerken: Moedige, doeltreffend werkende terriėr.

Karaktereigenschappen: Onafhankelijk, zeer intelligent, vastberaden, vasthoudend, gevoelig, toegewijd en waardig.

Hoofd en schedel: Hoofd stevig gebouwd, groot maar in verhouding tot het formaat van de hond, de spieren vertonen een buitengewone ontwikkeling, vooral de kaakspieren. Schedel breed, naar de ogen toe smaller wordend; de afstand van de binnenooghoek tot de achterkant van de schedel is ongeveer even groot als die van oor tot oor. Goed gewelfd voorhoofd; hoofd bedekt met zeer zacht, zijdeachtig haar, dat zich niet beperkt tot alleen de kuif. De wangen lopen geleidelijk toe naar de snuit, die diep is en stevig gebouwd. De snuit verhoudt zich tot de schedel als 3:5. De bovenkant van de snuit vertoont een driehoekige, gladde plek die naar achteren van de neus naar de ogen wijst en bij de neus circa 2,5 cm breed is. 

Neus zwart. 

Ogen: Diep hazelnootbruin; ze staan ver uiteen en zijn laaggeplaatst, groot, helder, vol en rond, maar zijn niet vooruitspringend.

Oren: Hangend, ver naar achteren geplaatst, wijd van elkaar, laag aan de schedel; hangen dicht tegen de wang, licht afstaand onderaan, breed bij de aanzetting aan het hoofd en bijna puntig toelopend, waarbij de voorkant van het oor minder toeloopt dan de achterkant; de voorkant hangt ongeveer recht naar beneden.Kraakbeen en huid van het oor zeer dun. Lengte van het oor 7,5-10 cm (3-4 inches). Ze moeten in kleur overeenstemmen met de kleur van het lichaam. Bij 'pepper'-honden zijn ze bedekt met zacht, recht, donker (soms bijna zwart) haar. Bij 'mustards' moet het haar mustard zijn: een beetje donkerder dan het lichaam,maar niet zwart. Beide moeten een dun kwastje hebben van licht haar, dat ongeveer 5 cm boven de tip begint en van bijna dezelfde kleur en hetzelfde haar als de kuif, waardoor de oren bepaald puntig lijken. Dit treedt vaak pas op als de hond twee jaar oud is. 

Mond: Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. de boventanden sluiten nauw over de ondertanden en staan recht in de kaken. Elke afwijking is zeer ongewenst. De tanden zijn zeer sterk, vooral de hoektanden, die buitengewoon groot zijn voor zo'n kleine hond. De hoektanden sluiten goed in elkaar, om zoveel mogelijk kracht te geven tot bijten en vasthouden. De binnenzijde van de mond is zwart of donker gekleurd.

Hals: Zeer gespierd, goed ontwikkeld en sterk, vertoont grote kracht. Goede plaatsing in de schouders.

Voorhand: Schouders goed achterwaarts geplaatst maar niet zwaar. Voorbenen kort met geweldige spierontwikkeling en botten, wijd van elkaar, met de borst goed laag ertussen. De voorbenen volgen de borstlijn, met voeten die naar voren wijzen of bij het staan iets naar buiten.Kromme benen zeer ongewenst.

Lichaam: Lang, sterk en lenig, ribben goed gevormd en rond, borst goed ontwikkeld en laag tussen de voorbenen; de rug vrij laag bij de schouder met een lichte boog naar beneden en daarna een zelfde boog omhoog over de lendenen en tenslotte een weinig afbuigend naar de staartwortel; aan weerszijden van de ruggegraat goed gespierd.

Achterhand: Achterbenen een beetje langer dan de voorbenen; nogal ver uit elkaar staand, maar niet op een natuurlijke wijze; dijen goed ontwikkeld. Achterste kniegewrichten gehoekt, spronggewrichten goed laag. Hubertusklauwen, indien aanwezig, gewoonlijk verwijderd.

Voeten: Rond en van goede voetzolen voorzien. Achtervoeten kleiner dan de voorvoeten. Nagels donker,maar de kleur varieert in overeenstemming met de lichaamskleur. Platvoeten zeer ongewenst.

Staart: Vrij kort, 20-25 cm (8-10 inches), tamelijk dik aan de wortel, voor ongeveer 10 cm toenemend in dikte en dan geleidelijk toelopend in een punt. Mag volstrekt niet gedraaid of gekruld zijn, maar moet in de vorm van een kromzwaard worden gedragen, bij opgewektheid de punt op gelijke hoogte met de staartwortel. Mag niet te hoog of te laag beginnen. Normaal vrolijk gedragen en iets boven de lichaamslijn.

Gangwerk/beweging: Krachtig, de achterbenen zorgen voor een goede voortstuwing, waardoor een vloeiende, vrije en gemakkelijke pas ontstaat; de voorbenen reiken goed naar voren. Een stijve, huppelende of schommelende gang is uiterst ongewenst.

Vacht: Een zeer belangrijk kenmerk van het ras. Een dubbele vacht met een zachte ondervacht en een hardere bovenvacht, niet draadachtig maar bros aanvoelend. De vacht moet over de rug geen 'scheiding' vertonen, maar als 'penselen' liggen, veroorzaakt doordat de hardere haren door het zachtere onderhaar heen komen. De voorbenen hebben een circa 5 cm (2 inches) lange bevedering. De bovenzijde van de staart is bedekt met draadachtig haar, de onderzijde is niet zo draadachtig, met een fraaie bevedering van zachter haar. 

Kleur: Pepper of mustard.

Pepper: Varieert van donker blauwachtig zwart tot licht zilvergrijs; aan de tussenliggende schakeringen wordt de voorkeur gegeven. De lichaamskleur reikt goed over de schouders en heupen, geleidelijk overgaand in de kleur van de benen, die varieert in overeenstemming met de lichaamskleur van diep tan tot bleek beige. Weelderige zilverwitte kuif (topknot).

Mustard: Varieert van roodachtig bruin tot bleek beige. Weelderige roomwitte topknot, benen en voeten van een donkerder tint dan het hoofd. Bij beide kleuren is de bevedering van de voorbenen lichter dan het haar op de voorzijde van de benen. Enkele witte haren op de borst en witte nagels toegestaan. Witte voeten ongewenst. Haar aan de onderzijde van de staart lichter dan aan de bovenzijde, die donkerder moet zijn dan het lichaam.

Maat: 8-11 kg (18-24 Ibs) voor honden in goede werkconditie. De lichtere gewichten hebben de voorkeur. Fouten: Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

Opmerking: De reuen moeten twee normaal ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.

 

 

back